Novinky

Sládek, který vyzradil tajemství piva. Poupěte za to uznávali i nenáviděli

V areálu bývalého brněnského městského pivovaru v Dominikánské ulici vzniká Pivovarský dům. Ponese jméno nejslavnějšího českého sládka Františka Ondřeje Poupěte, který na počátku 19. století zásadně pozvedl kvalitu brněnského piva a jako první pochopil, že výroba piva je věda.

Celý článek zde.

Zdroj: idnes.cz

Publikováno: 8. 7. 2018

Čínské pivovary vaří pivo podle receptu starého 5000 let

cinske-pivo.jpg

Čína je domovem jedné z nejstarších civilizací, takže se k ní hodí i to, že je rovněž domovem starověkého piva. Nikdo ale nevěděl, jak se toto starověké pivo vařilo, a to až do roku 2015, kdy tým archeologů ze Stanfordské univerzity vypracoval studii o primitivním pivovaru objeveném v neolitickém sídle v Číně. Teď je možné pivo uvařené dle původního receptu i ochutnat.

Celý článek zde.

Zdroj: novinky.cz

Publikováno: 30. 5. 2017

Článek v časopise MendelGreen o pivním výzkumu

V časopise MendelGreen č. 3/2016 vyšel článek o aktivitách projektu Centra kompetence pod názvem ´Proč je důležité dělat "pivní" výzkum´.

Článek v časopise Kvasný průmysl

V časopise Kvasný průmysl č. 10/2016 vyšel článek s názvem "Metody pro ověřování autenticity chmele – účinný nástroj proti falzifikaci" jako výstup aktivit WP3_01 a WP3_05.

Článek v časopise Kvasný průmysl

V časopise Kvasný průmysl č. 9/2016 vyšel článek s názvem "Senzorické stárnutí piva" jako výstup aktivity WP3_02.

Velký test nealko piv

Kolik jich můžete vypít a nenadýcháte? Článek na portálu auto.cz

Co se pije v Česku

O pivu, jeho oblíbenosti, produkci a současných trendech! Je Česko ráj piva? Rozhovor s pivovarským expertem Janem Veselým. (Pořad 90´na ČT24, 11. 8. 2016)

Článek v časopise Kvasný průmysl

V časopise Kvasný průmysl č. 5/2016 vyšel článek s názvem "Analýza rostlinných silic využitelných pro fortifikaci potravinářských výrobků" jako výstup aktivity WP4_08.

Jak je to s minipivovary v ČR?

V Česku už je více než 300 minipivovarů, jejich počet by navíc měl růst i v příštích letech. Za růstem jejich počtu je zájem spotřebitelů a chuť jednotlivců i firem investovat. Naprostá většina minipivovarů má kapacitu kolem 1000 hektolitrů a vaří pouze pro vlastní hospodu.

Více na ihned.cz